Marta Dymek

Tofu po koreańsku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

Tofu po koreańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kostki tofu / 400 g

2 łyżki oleju

½ cebuli

1 ząbek czosnku

pół pęczka szczypiorku

 

Sos:

½ szklanki wody

3 łyżki sosu sojowego

¾ łyżki papryki gochugaru

1 łyżeczka cukru trzcinowego

szczypta soli

 

do podania: podprażone ziarna sezamu, szczypiorek i opcjonalnie olej sezamowy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 2 - 3 minuty, a następnie obrócić i smażyć kolejne 2 - 3 minuty. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 - 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.

powrót

Podobne przepisy

Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Panna cotta
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.