Kylie Kwong

Tofu mapo


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tofu mapo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1x300 g paczka miękkiego tofu

2 łyżki oleju arachidowego

200 g tłustej mielonej wieprzowiny

2,5 cm kawałek imbiru

pocięty w zapałkę

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżeczka solonej czarnej fasoli

4 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

250 ml wody

½ łyżeczki zmiażdżonego pieprzu seczuańskiego i soli

1 duże czerwone chili

pokrojone na ukos

ewentualnie

 

 

Przygotowanie:


Zacznij od pasty chili. Przekrój chili na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. W moździerzu utrzyj chili, sól, płatki chili i pieprz seczuański na pastę. Możesz też użyć miksera, lub blendera. Wmieszaj olej roślinny i odstaw na bok. Delikatnie wyjmij tofu z opakowania i przełóż na talerz. Bardzo ostrożnie pokrój je na 20 kawałków – na 4 wszerz i 5 wzdłuż. Odlej płyn. Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 3 minuty. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i odstaw na bok. Dodaj do woka pastę chili, imbir, czosnek i czarną fasolę, zmniejsz ogień i smaż je na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj do woka usmażoną wieprzowinę i wino ryżowe i smaż przez 1 minutę. Dodaj sos sojowy i cukier, smaż przez 30 sekund. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Maksymalnie zmniejsz ogień i delikatnie przełóż tofu do woka, ostrożnie oddzielając pojedyncze kostki. Duś na wolnym ogniu prze 3 minuty. Przełóż do płytkiej miski, posyp pieprzem syczuańskim i solą. Jeśli chcesz przybierz pokrojonym w plasterki chili i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.