Kylie Kwong

Tofu mapo


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tofu mapo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1x300 g paczka miękkiego tofu

2 łyżki oleju arachidowego

200 g tłustej mielonej wieprzowiny

2,5 cm kawałek imbiru

pocięty w zapałkę

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżeczka solonej czarnej fasoli

4 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

250 ml wody

½ łyżeczki zmiażdżonego pieprzu seczuańskiego i soli

1 duże czerwone chili

pokrojone na ukos

ewentualnie

 

 

Przygotowanie:


Zacznij od pasty chili. Przekrój chili na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. W moździerzu utrzyj chili, sól, płatki chili i pieprz seczuański na pastę. Możesz też użyć miksera, lub blendera. Wmieszaj olej roślinny i odstaw na bok. Delikatnie wyjmij tofu z opakowania i przełóż na talerz. Bardzo ostrożnie pokrój je na 20 kawałków – na 4 wszerz i 5 wzdłuż. Odlej płyn. Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 3 minuty. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i odstaw na bok. Dodaj do woka pastę chili, imbir, czosnek i czarną fasolę, zmniejsz ogień i smaż je na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj do woka usmażoną wieprzowinę i wino ryżowe i smaż przez 1 minutę. Dodaj sos sojowy i cukier, smaż przez 30 sekund. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Maksymalnie zmniejsz ogień i delikatnie przełóż tofu do woka, ostrożnie oddzielając pojedyncze kostki. Duś na wolnym ogniu prze 3 minuty. Przełóż do płytkiej miski, posyp pieprzem syczuańskim i solą. Jeśli chcesz przybierz pokrojonym w plasterki chili i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.