Tofu gado-gado

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Tofu gado-gado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

półtorej filiżanki zwykłej mąki orkiszowej

półtorej filiżanki razowej mąki orkiszowej

szczypta soli

pół filiżanki oleju z krokosza

pół filiżanki lodowatej wody



Nadzienie:

pół posiekanej cebuli

łyżka oliwy

2 rozgniecione ząbki czosnku

łyżka startego imbiru

kawałek łodygi trawy cytrynowej

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka mielonej kurkumy

łyżeczka mielonej papryki

łyżeczka sproszkowanego chili

półtorej łyżeczki organicznego masła orzechowego

2 filiżanki wody

drobno posiekany liść limetki kaffir

łyżka puree z tamaryndu

łyżka kecap manis albo tamari

filiżanka podgotowanej na parze pokrojonej fasolki szparagowej

pokrojona, podgotowana na parze marchewka

filiżanka pokrojonego twardego tofu



Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę i sól. Powoli wlewać olej mieszając widelcem, aż powstaną grudki. Skropić je wodą i wyrobić gładkie ciasto. Ugniatać przez 5 minut. Przykryć i schłodzić przez pół godziny.



Nadzienie:

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażyć przez minutę. Dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać, aż zaczną przywierać do patelni. Dołożyć masło orzechowe, liść limetki i pastę z tamaryndu. Dolać wody i gotować przez 15minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozcieńczyć go wodą. Dodać kecap manis i odstawić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu na grubość 3 mm. Wyciąć kółka i włożyć je do natłuszczonych foremek do muffinek. Wyciąć kółka do przykrycia foremek. Tofu i warzywa zalać sosem. Całość przełożyć do foremek i zakryć przygotowanymi wieczkami. Piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.



powrót

Podobne przepisy

Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierogi z niecierpka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Smażony ryż po tajsku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.