Nigel Slater

Toad in the hole


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Toad in the hole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 wiejskie jajka

125 g mąki pszennej

150 ml mleka zmieszanego ze 150 ml zimnej wody

1 płaska łyżka ziarnistej musztardy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

6 surowych wieprzowych kiełbasek

100 g cieniutko pokrojonej prosciutto

pancetty

szynki serrano lub cienkich plasterków wędzonego boczku

3 łyżki tłuszczu z pieczonego mięsa lub smalcu

 

 

Przygotowanie:


Ubij trzepaczką lub mikserem jajka z mąką, rozcieńczonym mlekiem, musztardą, solą i pieprzem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220oC. Zdejmij skórę z kiełbasek i owiń każdą w plaster szynki lub boczku. Rozłóż tłuszcz na dnie formy, wstaw do piekarnika i zaczekaj, aż zacznie dymić. Wlej ciasto – zaskwierczy w zetknięciu z gorącym tłuszczem – a następnie zanurz w cieście kiełbaski. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 25-30 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.