Marieta  Marecka

Tiroler Grostl


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 252

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 ugotowanych ziemniaków

ok. 300 g upieczonej łopatki wieprzowej

200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach

4 jaja

½ zielonej papryki

2 cebule

sól

pieprz

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

1 płaska łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka ostrej papryki

kawałek masła

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, łopatkę w kawałki trochę mniejsze niż na gulasz, ziemniaki w półplasterki lub małe kawałki, a paprykę w paski.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle boczek przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy.
Dodajemy ziemniaki, podkręcamy mocniej płomień i podrzucając przesmażamy na złoto. Dorzucamy łopatkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką.

W małym rondelku gotujemy wodę. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, wbijamy tam jajo i zawijamy folię tak, by jajko nie wypłynęło. Przygotowujemy w ten sposób 4 jaja. W gorącej wodzie gotujemy jaja, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą, na wierzch układamy jajo wyciągnięte z folii i dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.