Tiramisu

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jajek

1 szklanka cukru trzcinowego

500 g mascarpone

1 filiżanka mocnego espresso

likier (do smaku; może być tia Maria

kahlua i amaretto)

biszkopty

czekolada lub kakao

 

 

Przygotowanie:


Oddzielamy żółtka sześciu jajek i ubijamy je z cukrem trzcinowym do białości. Dodajemy pół kilo serka mascarpone i mieszamy aż się połączą. Przygotowujemy espresso. Parzymy kawę i doprawiamy likierami: amaretto, kahlua i tia Maria. Zanurzamy na chwilę biszkopty w gorącej kawie.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na dnie salaterki układamy na zmianę warstwy biszkoptów i warstwy masy. Posypujemy kakao lub startą czekoladą.

powrót

Podobne przepisy

Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.