James  Martin

Tiramisu


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 żółtka

50g drobnego cukru

esencja waniliowa

250g serka mascarpone

250 ml śmietany

350 ml zaparzonej mocnej kawy

6 łyżek mocnego alkoholu (np. po 3 łyżki likieru kawowego i rumu albo brandy)

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

3 łyżki kakao w proszku

3 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)

 

Przygotowanie:

W misce ucieramy przez chwilę żółtka z cukrem i esencją waniliową. Następnie stawiamy miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieramy, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Dodajemy serek i mieszamy. W osobnej misce niezbyt mocno ubijamy śmietanę (nie może być ubita na sztywno).
Masę serową wlewamy powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając.
Zimną mocną kawę przelewamy do płaskiej miski i mieszamy z alkoholem. Maczamy w tym biszkopty i układamy jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (można też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach). Warstwę biszkoptów przykrywamy śmietanowo-serowym kremem i wyrównujemy. Kładziemy następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie. Na wierzchu musi znaleźć się krem. Deser posypujemy (przez sitko) kakao w proszku, możemy też posypać cukrem pudrem. Przed podaniem tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#goro

17.12.2011 20:10


CYTUJ

cos nie wychodzi

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.