Delia  Smith

Tiramisu


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 białka

25 dag serka mascarpone

3 żółtka

6 dag drobnego cukru

150 ml mocnej kawy

3 łyżki stołowe ciemnego rumu

6 dag ciemnej

gorzkiej czekolady

24 biszkopty-paluszki Boudoir

kakao do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Ubijamy miękką pianę z białek. Miksujemy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Ucieramy w misce serek, dodajemy kogel-mogel, miksujemy, dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Parzymy bardzo mocną kawę i dodajemy do niej rum. Czekoladę strugamy nożem i kroimy na drobniutkie wiórki. Biszkopty łamiemy na połówki, moczymy w kawie z rumem. Na dnie pucharka o pojemności około 200 ml układamy 3 kawałki nasączonych biszkoptów, przykrywamy je łyżką stołową serowo-jajecznego musu i posypujemy czekoladą. Na wierzchu układamy kolejne kawałki namoczonych w kawie biszkoptów, więcej kremu i solidną warstwę czekolady. Gotowy deser posypujemy odrobiną kakao.

powrót

Podobne przepisy

Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.