Terrina z ziemniaków, złocistych porów, szpinaku i czerwonej papryki

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Terrina z ziemniaków, złocistych porów, szpinaku i czerwonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,2 kg pokrojonych ziemniaków

4 pęczki szpinaku

3 średniej wielkości pory

0,5 kg czerwonych papryk

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Dzień 1
Pokrój ziemniaki w 3-centymetrowe talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Zblanszuj szpinak, ostudź w wodzie z lodem lub pod kranem. Pokrój pory w 2-centymetrowe kawałki. Do rondla wrzuć masło i cukier. Gdy się roztopi, ułóż pory, zalej wrzątkiem. Duś je pod pokrywką, aż woda wyparuje, a pory będą miękkie i brązowe. Papryki piecz w silnie rozgrzanym piekarniku, aż zbrązowieją. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą. Po 30 minutach bez trudu zdejmiesz z nich skórkę. Usuń nasiona, pokrój w paski. W dużej misce wymieszaj składniki sosu. Delikatnie dorzuć ziemniaki.
Wyłóż dużą formę folią spożywczą pozostawiając tyle, żeby potem można było przykryć całe danie. Układaj szpinak, ziemniaki, papryki i pory warstwami. Przed podaniem pasztet przewrócisz do góry nogami. Rozmieść warzywa według uznania, ale o tym pamiętaj. Zawiń brzegi folii, na wierzchu połóż drugą, taką samą formę, dociśnij kamieniem i wstaw na noc do lodówki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.