Anna Olson

Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki czerstwego białego chleba

bez skórki

pokrojonego w około 1-cm kostkę

1/3 szklanki śmietany kremówki

2 białka z dużych jajek

450 g świeżego mielonego mięsa z kurczaka

1 łyżka soli selerowej

1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

2 łyżeczki drobno otartej skórki z pomarańczy

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli

3 łyżki likieru pomarańczowego

½ szklanki połówek pekanów

10-12 plastrów szynki prosciutto

 

 

Przygotowanie:


Namocz chleb w kremówce zmieszanej z białkami jajek i odstaw na 30 minut. Rozmieszaj (chleb powinien się rozpaść) i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiksuj w malakserze mięso kurczaka z solą selerową, startym imbirem i skórką pomarańczową oraz pieprzem. Dodaj rozmoczony chleb i zmiksuj na gładko. Zalej suszone morele likierem pomarańczowym, odstaw na 5 min i dodaj do mięsnej mieszaniny. Przełóż masę do dużej miski i wmieszaj połówki pekanów. Wyłóż keksówkę o wymiarach około 22 x 12 cm (1,5 l) pergaminem a następnie wyściełaj dno i boczne ścianki plastrami szynki tak, by zwisała na zewnątrz krawędzi. Napełnij formę drobiowym nadzieniem, wygładź i owiń plastrami szynki. Przykryj wierzch formy kawałkiem pergaminu i folią aluminiową. Ustaw formę na blasze i piecz ok. 50 min, aż terrina będzie miała w środku temperaturę 74°C. Wyjmij formę, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, zanim wyjmiesz terrinę i ją pokroisz.

powrót

Podobne przepisy

Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.