Gary  Mehigan

Tempura z warzyw i krewetek


Przepis z programu Męski weekend (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Tempura z warzyw i krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta na tempurę

95 g skrobi kukurydzianej

95 g mąka ryżowej

2 żółtka

240-500 ml zimnej wody

1½ litra oleju kukurydzianego (albo innego oleju roślinnego) do smażenia

dowolne warzywa podzielone na kawałki podobnej wielkości

krewetki



Przygotowanie

W misce ubić skrobię, mąkę i żółtka. Wlać szklankę zimnej wody i delikatnie ubijać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Rozgrzać tłuszcz w woku. Zanurzać dokładnie warzywa i krewetki w cieście, smażyć w oleju przez 1-2 minut, aż będą jasnozłociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Podawać z sosem.



Składniki sosu

2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

2 łyżki stołowe mirinu



Przygotowanie

Wymieszać składniki sosu.







powrót

Podobne przepisy

Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jajecznica po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.