Tempura z langustynki z marynowanymi warzywami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Tempura z langustynki z marynowanymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Langustynki:

16 ogonów langustynek



Ziemniaki:

12 młodych ziemniaków

1 mały brokuł

2 łyżki oliwy

sól i pieprz



Marynowane warzywa:

10 kapeluszy pieczarek

1 duża marchewka

¼ główki czerwonej kapusty

½ czerwonej cebuli

1 łyżka mieszanki pieprzowej (białego, zielonego, czerwonego, czarnego)

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka nasion gorczycy

2 goździki

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

1 szklanka białego octu winnego

½ szklanki cukru

sól i pieprz



Dressing:

1 szklanka jogurtu

1 łyżka świeżego posiekanego koperku

1 łyżka miodu

sól i pieprz



Ciasto:

½ szklanki mąki

½ szklanki skrobi kukurydzianej

1 łyżka proszku do pieczenia

sól

1 szklanka lodowatej wody



1 litr oleju roślinnego do smażenia

1 garść świeżych liści rukoli



Przygotowanie:

Obierz ogony langustynek z pancerzy: ostrożnie złam pancerz na pół, uchwyć wystające mięso i delikatnie wyciągnij, jednocześnie ściskając palcami tylną część ogona, żeby wyjąć mięso i jednocześnie usunąć czarną „żyłkę”, czyli wnętrzności. Wstaw obrane langustynki do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Ugotuj ziemniaki, odlej wrzątek i odstaw ziemniaki do ostygnięcia. Pokrój je na ćwiartki i włóż do miski. Pokrój brokuły na małe kawałki i dodaj do ziemniaków. Polej warzywa oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, przygotuj marynowane warzywa: pokrój grzyby na kawałki, poszatkuj czerwoną kapustę, a marchew i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plasterki. Przesyp przygotowane warzywa do miski i przygotuj marynatę: w rozgrzanym na średnim ogniu rondlu upraż mieszankę pieprzu, nasiona kolendry, gorczycy i goździki. Kiedy nasiona zaczną skwierczeć, podskakiwać i pękać, dodaj 2 ząbki czosnku zmiażdżone płazem noża, a następnie przełóż wszystko do rondla i dodaj sporo tymianku. Wymieszaj zawartość naczynia, a następnie wlej do rondla szklankę octu winnego, dodaj cukier i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Przecedź wrzącą marynatę wprost do miski z warzywami, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Wlej jogurt do miski, dorzuć posiekany koperek i miód. Wymieszaj dokładnie zawartość naczynia i dopraw solą i pieprzem. Uważaj, żeby sos nie miał zbyt ostrego smaku.

Aby przyrządzić ciasto na tempurę, wsyp do miski mąkę ze skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmieszaj składniki i wlej około ¾ szklanki lodowatej wody, starannie mieszając. Dodawaj stopniowo resztę wody uważając, żeby ciasto nie było za rzadkie. Nie mieszaj zbyt intensywnie, tylko tyle, żeby masa była jednolita, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Osusz mięso langustynek i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie zanurzaj ogony w cieście i delikatnie wkładaj do oleju rozgrzanego do 180 stopni C. Smaż minutę z każdej strony. Mięso powinno być miękkie i soczyste wewnątrz pokrywającego je ciasta. Usmażone langustynki przełóż na talerz i oprósz niewielką ilością soli. Zrób na każdym talerzu „wstęgę” z dressingu, ułóż na niej porcje ziemniaków i brokułów wraz z marynowanymi warzywami. Na wierzchu rozłóż smażone langustynki i udekoruj świeżymi liśćmi rukoli.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.