Rick Stein

Tempura z gładzicy


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Tempura z gładzicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750g filetów z gładzicy

bez skóry

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

sól

mały pęczek natki kolendry

sok z limonki

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwone chilli

3 dymki

1 łyżeczka (5 ml) soli morskiej

½ łyżeczki (2,5 ml) ziaren pieprzu seczuańskiego

50 g mąki pszennej

50 g mąki kukurydzianej

szczypta soli

175 g lodowatej wody gazowanej

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać cebulę i czosnek. Chilli oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plasterki.
Wlać na patelnię olej na głębokość ok. pół centymetra i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać chilli i smażyć, dopóki cebula i czosnek nie staną się złocisto-brązowe. Przecedzić zawartość patelni przez sito. Wyłożyć na papier kuchenny i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do miseczki i dodać dymki pokrojone w cienkie plasterki, sól i utłuczony w moździerzu pieprz seczuański. Wszystko wymieszać i odstawić na bok. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do temperatury 190°C. Filety gładzicy pokroić ukośnie na paski szerokości ok. 2 cm i posolić. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól do miski. Dodać wodę i szybko wymieszać, by składniki się połączyły. Zanurzać po 4-5 pasków ryby w cieście i wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoto, ok. 1-2 minut. Osączyć na papierze kuchennym i trzymać w cieple. Ułożyć kawałki ryby na talerzu, posypać mieszanką usmażonych dodatków i lekko wymieszać. Skropić rybę sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.