Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 nogi kurczaka

przecięte w stawie

bez skóry

sól i pieprz

2 cebule starte lub pokrojone

3 drobno pokrojone ząbki czosnku

pokrojona kandyzowana skórka z 2 cytryn

2 łyżki oliwy

łyżeczka imbiru

2 łyżki kminu

2 łyżki kolendry

2 szczypty szafranu

szczypta kurkumy

miarka zielonych oliwek z pestkami

duża garść grubo krojonych liści kolendry

 

Przygotowanie:

Wsypać wszystko oprócz oliwek do garnka, dolać 2 szklanki wody i dusić, aż mięso będzie gotowe, 40 min do godziny. Jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Potrawa powinna być półpłynna. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.