Peta  Mathias

Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki marynaty szarmula:

1 szklanka posiekanej natki

1 szklanka posiekanej, świeżej mięty

1 kwaszona cytryna

4 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonej papryki

2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru

½ łyżeczki soli

2 szczypty szafranu, moczonego ½ godziny w 2 łyżkach stołowych wrzątku



Przygotowanie marynaty:

Do robota kuchennego wrzuć natkę, miętę, miąższ z kiszonej cytryny i czosnek. Zmiksuj. Przełóż pastę do miski, dodaj przyprawy, wlej wodę z szafranem, wymieszaj.



Składniki tadżinu:

duży kurczak ekologiczny lub hodowany w naturalnych warunkach

300 g wodnistych ziemniaków

300 g dojrzałych pomidorów

125 g fioletowych lub zielonych oliwek

3 łyżki stołowe oliwy

gałązki mięty i natki (do przybrania)

duże naczynie tadżin lub żaroodporne



Przygotowanie:

Podziel kurczaka na porcje i natrzyj szarmulą. Pomidory obierz ze skórki i podziel na ćwiartki. Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Pokrój w paski skórkę z kiszonej cytryny. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, potem zamarynowanego kurczaka, cytryny i pomidory. Staraj się uzyskać kształt piramidy. Polej oliwą. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C albo postaw na ogniu. Po pół godzinie dorzuć oliwki i duś przez kwadrans. Postaw tadżin na stole, podnieś pokrywkę. Goście będą nakładać sobie gotowe danie sami. Przybierz potrawę gałązkami ziół.



© Peta Mathias



powrót

Podobne przepisy

Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.