
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 mała drobno posiekana cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka (400 g) krojonych pomidorów
odsączonych
2 łyżeczki płynnego miodu
200 g mrożonego zielonego groszku
4 jajka „wiejskie”
garść posiekanej natki pietruszki
do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do miski włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, przyprawy, zieleninę i żółtko. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać rękoma na gładko. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć na bok. W naczyniu do tażinu albo w garnku z grubym dnem (nadającym się do wstawienia do piekarnika) zeszklić na oliwie cebulę. Włożyć kulki, obsmażyć ze wszystkich stron. Wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojonymi pomidorami z puszki oraz z miodem i dodać do kulek. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać groszek, wymieszać. Ostrożnie wbić jajka na wierzch. Naczynie lub garnek umieścić w piekarniku i zapiekać, aż jajka się zetną (około 10 minut). Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Podobne przepisy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis