Antony Worrall Thompson

Tażin z jagnieciny


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnieciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki zmielonego pieprzu

2 łyżki papryki w proszku

1,5 łyżki sproszkowanego imbiru

1 łyżeczka szafranu

1,5 łyżki mielonego kminu

2 łyżeczki cynamonu w proszku

1,2 kg jagnięciny (łopatka lub udziec)

oliwa do smażenia

0,5 kg cebuli

4 ząbki czosnku

600 ml bulionu

60 g rodzynek (mogą być daktyle lub suszone morele)

100 g migdałów

kawałek cynamonu

600 ml soku pomidorowego

2 puszki pomidorów bez skóry

1 łyżka płynnego miodu

bulion lub woda

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać przyprawy. Mięso pokroić w dużą kostkę. Wymieszać mięso z połową przypraw, przykryć i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skóry i uprażyć na suchej patelni. W dużym garnku rozgrzać oliwę i smażyć mięso 8-10 minut aż się zrumieni. Wyjąć mięso na talerz i odstawić na bok. Do garnka wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 2-3 minuty, zeskrobując resztki z dna i mieszając od czasu do czasu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Włożyć z powrotem mięso do garnka wraz z sokiem, który wypłynie z mięsa. Wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać resztę przypraw, rodzynki, migdały, kawałek cynamonu i zamieszać. Wlać sok pomidorowy, dodać pomidory i miód i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 2-2,5 godziny, od czasu do czasu ew. podlać bulionem lub wodą.
Gremolata: pokroić cytrynę w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Przełożyć tażin na miskę i posypać gremolatą.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.