Tażin z jagnięciny

Tażin z jagnięciny
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 800 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 150 g szalotek
  • 150 g wilgotnych suszonych śliwek kalifornijskich
  • 50 g migdałów bez skórki
  • ok.1-1,5 szklanki rosołu
  • 80 ml oliwy
Marynata

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Jagnięcinę oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, odstawić na noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami mocno zrumienić mięso. Dodać resztki marynaty do garnka i zalać całość rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodać do garnka suszone śliwki, ewentualnie wyjąć cynamon (jeśli jest zbyt intensywny), uzupełnić przyprawy. Szalotki zrumienić na pozostałej oliwie. Dusić razem jeszcze ok. pół godziny lub dłużej. Danie jest gotowe kiedy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku i posypać nimi gotowy tażin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA