Agnieszka Kręglicka

Tażin z jagnięciny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g łopatki jagnięcej bez kości

150 g szalotek

150 g wilgotnych suszonych śliwek kalifornijskich

50 g migdałów bez skórki

ok.1-1,5 szklanki rosołu

80 ml oliwy

 

Marynata

1 cebula pokrojona w kostkę

50 g rodzynek

2 laski cynamonu

2-3 utarte ząbki czosnku

50 ml oliwy

sól, pieprz

świeżo utarta gałka muszkatołowa

mielony, suszony imbir

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Jagnięcinę oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, odstawić na noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami mocno zrumienić mięso. Dodać resztki marynaty do garnka i zalać całość rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodać do garnka suszone śliwki, ewentualnie wyjąć cynamon (jeśli jest zbyt intensywny), uzupełnić przyprawy. Szalotki zrumienić na pozostałej oliwie. Dusić razem jeszcze ok. pół godziny lub dłużej. Danie jest gotowe kiedy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku i posypać nimi gotowy tażin.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mielone mięso zapiekane w cieście
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.