Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżka oleju z otrębów ryżowych albo oliwy

1 posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

pół łyżki startego imbiru

1 łyżka posiekanych łodyg pietruszki

1 łyżka posiekanych łodyg kolendry

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka papryki

1 puszka opłukanej, odcedzonej ciecierzycy

2 filiżanki dyni pokrojonej w kostkę

1 łyżka harissy (przepis niżej)

1 puszka pomidorów albo 500 ml bulionu

1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny

pół łyżeczki szafranu

jogurt naturalny

natka pietruszki i kolendry oraz kawałki limetki do dekoracji

pół filiżanki czerwonej komosy ryżowej

pół filiżanki białej komosy ryżowej



Harissa:

2 czerwone papryki

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

Paprykę i czosnek skropić oliwą. Piec, aż skórka zacznie się przypalać. Przełożyć wszystko do foliowej torby i odłożyć na kilka minut, a następnie obrać. Dodać przyprawy i rozdrobnić na gładką pastę. Komosę zalać 2 ¼ filiżanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn zniknie. Przykryć i odstawić.

W tażin albo garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir oraz łodyżki pietruszki i kolendry. Dodać resztę przypraw i smażyć, aż nabiorą zapachu. Włożyć ciecierzycę, dynię i harissę. Wymieszać, żeby składniki pokryły się pastą. Wlać bulion, dodać kiszoną cytrynę i szafran. Gotować, aż wszystko będzie miękkie – im dłużej, tym lepiej. Przyprawić do smaku.

Podawać z pietruszką, kolendrą, cząstkami limetki, komosą i jogurtem.

powrót

Podobne przepisy

Parowane tofu z grzybami shiitake
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.