Tatarki z rostbefu z polskiej krowy rasy czerwonej kolendrą

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tatarki z rostbefu z polskiej krowy rasy czerwonej kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

0,5 kg polędwicy lub rostbefu

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżka sambalu – ostrej pasty z chili

3 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

kawałek pora i marchewki

kilka listków świeżej kolendry

szczypiorek

świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek i mocno pieprzymy. Następnie na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Tylko kilka chwil by białko się ścięło. Następnie przygotowujemy zalewę. Czosnek siekamy, mieszamy z miodem, sambalem, sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na jak najcieńsze plastry i podajemy z marchewką, porem i świeżo siekanymi ziołami.





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.