Tatar ze smażonego tuńczyka i wasabi crème fraîche

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tatar ze smażonego tuńczyka i wasabi crème fraîche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki tuńczyka:

1 porcja tuńczyka, nadającego się na sushi

czarne nasiona sezamu

skórka z 1 limonki

1 łyżeczka tartego imbiru

szczypta soli

3 łyżki oleju arachidowego

chrupki ryżowe

dymka (do przybrania)



Składniki wasabi crème fraiche:

1-2 łyżeczki wasabi (zależy, jak ostry ma być sos)

3 łyżki crème fraiche



Przygotowanie ryby:

W misce wymieszaj ziarna sezamu, skórkę limonki, imbir i sól. Odstaw na bok. Pokrój tuńczyka w 1,5 cm plastry i obtocz w posypce. Rozgrzej olej na dużej patelni na silnym ogniu. Gdy olej zacznie wrzeć, szybko obsmaż rybę po obu stronach, przewracając, gdy tylko nabierze koloru, czyli kilka sekund po każdej stronie. Zdejmij z patelni i schowaj do lodówki.



Przygotowanie wasabi crème fraiche:

Wymieszaj wasabi i crème fraiche. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj wasabi. Przykryj i włóż do lodówki.



Podanie:

Posmaruj chrupki ryżowe niewielką ilością sosu. Pokrój rybę w 0,5 cm plasterki i ułóż na chrupkach. Na wierzch daj odrobinę sosu. Przybierz posiekaną dymką.



© 2012 Nicole Straight





powrót

Podobne przepisy

Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pstrąg szampański
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.