Tatar z tuńczyka podany z bekonowymi chipsami plus tatar z łososia z karmelizowaną figą

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe

Tatar z tuńczyka podany z bekonowymi chipsami plus tatar z łososia z karmelizowaną figą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

25 dag surowego tuńczyka

kilka plastrów wędzonego boczku (parzonego)

łyżka sosu sojowego

pieprz świeżo mielony

łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli

25 dag surowego łososia

łyżeczka posiekanej drobno kolendry

szczypta posiekanej chili

sól

łyżeczka sosu rybnego

4 świeże figi

2 łyżki brązowego cukru

100 ml wody

kilka bardzo drobno porwanych listków sałaty

 

 

Przygotowanie:


Tuńczyka drobno posiekaj, dodaj pieprz i sos sojowy oraz cebulę – odstaw na kilka minut. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i plastry boczku. Przykryj drugim papierem i przyciśnij czymś od góry. Piecz w 200 stopniach około 15 min aż powstaną chrupiące chipsy. Łososia posiekaj jak tuńczyka i dopraw kolendrą, chili, sosem rybnym i solą – odstaw. Na patelnię wylej wodę i dodaj cukier, redukuj aż powstanie piana i dodaj pokrojone w ćwiartki figi. Na talerzu za pomocą 2 łyżek zrób łezki. Jedną z tuńczyka i jedną z łososia. W tuńczyka wbij chipsy, a w łososia 4 ćwiartki fig, udekoruj liśćmi sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.