David Gaboriaud

Tatar z owoców i warzyw podany z grzankami z kozim serem


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 42

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pomidory

plaster arbuza

2 łyżki malin

2 łyżki czerwonej porzeczki

garść orzechów nerkowca

mały kawałek czerwonej cebuli

kilka listków bazylii fioletowej

 

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z jednej limonki

 

Dodatki:

1 kromka chleba

2 plastry koziego sera

 

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ćwiartki, następnie wytnij miąższ i pestki - możesz ich użyć do zrobienia np. gazpacho. Ćwiartki pokrój w kosteczkę.
Wytnij skórę z plastra arbuza, wyjmij z niego pestki. Następnie pokrój arbuza w kosteczkę.
Każdą malinę przekrój na pół. W misce delikatnie wymieszaj arbuza, pomidory, maliny i czerwoną porzeczkę. Dodaj oliwę, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Podpraż orzechy, aż się ładnie zarumienią. Zdejmij je z patelni i jeszcze ciepłe drobno posiekaj. Odstaw do wystygnięcia.

Na patelni z obu stron zgrilluj kromkę chleba. Zdejmij ją z patelni, przekrój ją na pół, na ukos.
Na kromce grillowanego chleba ułóż plastry koziego sera. Podpal plastry koziego sera palnikiem do krem brulee, aż ładnie się zarumienią.

Tatar serwuj chłodny. Ozdób go listkami bazylii oraz prażonymi orzechami nerkowcami. Podaj z grzankami z kozim serem.

powrót

Podobne przepisy

Jajecznica billa
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papryka z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.