Marieta  Marecka

Tatar z łososia


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

odsłon: 221

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g surowego łososia

1 pomarańcza

1 burak

sól

pieprz

½ małej chili

2 listki kaffir

1 trawa cytrynowa

½ pęczka kolendry

 

Do podania:

4 sporej wielkości grzanki

kilka gałązek koperku

 

 

Przygotowanie:

Łososia myjemy, suszymy i pozbywamy skóry i ości. Kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem, częścią soku z pomarańczy i skórką z ćwiartki pomarańczy.
Burak obieramy i kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki.
W misce układamy warstwę buraczków, na to kładziemy listki limonki i rozgniecioną trawę cytrynową.
Nakładamy łososia, posypujemy poszatkowaną kolendrą i znów układamy plastry buraka. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Serwujemy na grzankach udekorowane plastrami buraka i koperkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.