Tomasz Jakubiak

Tatar z łososia z sałatką z zielonego ogórka


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 94

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z surowego łososia

cebula czerwona

ogórek

kawałek imbiru

2 łyżki czarnego uprażonego sezamu

2 łyżeczki sambal oelek

2 łyżki sosu sojowego jasnego

awokado

limonka

gałązka świeżej kolendry

krakersy solone

garść skorup i głów z krewetek

ząbek czosnku

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Wyczyść filet, pokrój go w drobną kostkę i przesyp do miski.
Ogórka bez gniazd nasiennych oraz cebulę posiekaj i dosyp do miski. Dodaj starty imbir i uprażony sezam. Całość dopraw sambalem, sosem sojowym i dobrze wymieszaj.
Na patelnię włóż skorupy, głowy z krewetek i upraż. Dodaj czosnek. Gdy krewetki się zaczerwienią, dodaj masło.
Następnie zdejmij z patelni krewetki i czosnek, a na aromatycznym maśle podsmaż krakersy. Smaż krakersy do momentu, aż wchłoną masło.
Tatar przełóż do miseczek i podawaj z krakersami, pokrojoną limonką oraz awokado pociętym w plasterki. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.