Tatar wołowy

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tatar wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

tatar:

1kg chudej wołowiny

2 szalotki, pokrojone w kostkę

¼ szklanki oliwek nadziewanych czosnkiem, przekrojonych na pół (60 ml)

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)

1 szklanka parmezanu, pokrojonego w kostkę (250 ml)

zielony sos Tabasco, do smaku

garść listków selera naciowego

garść szczypiorku, drobno posiekanego

garść natki pietruszki, drobno posiekanej

sól i pieprz



chrupiący pasternak:

6 korzeni pasternaku, obranego, pokrojonego w julienne

wędzona sól do smaku

świeżo mielony pieprz

olej roślinny do smażenia



Przygotowanie:

Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Tatar: napełniamy miskę lodem, umieszczamy w nim mniejszą miskę. Krojąc mięso przekładamy je do pustej miski, dzięki temu zachowa świeżość. W trzeciej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy. Chrupiący pasternak: pasternak smażymy do zrumienienia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wędzoną solą i pieprzem. Podanie: dzielimy tatar na porcje, przybieramy chrupiącym pasternakiem.

powrót

Podobne przepisy

Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.