David Gaboriaud

Tatar wołowy ze smażonymi ziemniakami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 148

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g polędwicy wołowej

1 szalotka

2 ogórki kiszone

2 łyżki orzechów włoskich

kilka listków lubczyku

kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Dodatki:

4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)

łyżka oleju

sól

2-3 łyżki pokruszonego sera bryndzy

 

Przygotowanie:

Szalotkę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm grubości. W misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Wlej oliwę, dodaj musztardę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

Ziemniaki pokrój w ćwiartki i podsmażaj na patelni na oleju przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Na koniec posyp ziemniaki serem bryndzą i smaż jeszcze chwilę aż się ser rozpuści. Dopraw pieprzem.
Serwuj tatar ze smażonymi ziemniakami.


powrót

Podobne przepisy

Wołowina vindaloo
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.