David Gaboriaud

Tatar wołowy ze smażonymi ziemniakami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 220

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g polędwicy wołowej

1 szalotka

2 ogórki kiszone

2 łyżki orzechów włoskich

kilka listków lubczyku

kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Dodatki:

4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)

łyżka oleju

sól

2-3 łyżki pokruszonego sera bryndzy

 

Przygotowanie:

Szalotkę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm grubości. W misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Wlej oliwę, dodaj musztardę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

Ziemniaki pokrój w ćwiartki i podsmażaj na patelni na oleju przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Na koniec posyp ziemniaki serem bryndzą i smaż jeszcze chwilę aż się ser rozpuści. Dopraw pieprzem.
Serwuj tatar ze smażonymi ziemniakami.


powrót

Podobne przepisy

Wołowina w musztardzie
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
Ryż po warszawsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.