Annabel  Langbein

Tataki z polędwicy jeleniej


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tataki z polędwicy jeleniej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 gramów polędwicy z jelenia w jednym kawałku

sól i świeżo mielony pieprz

oliwa do smażenia

1 lekko ubite białko

¼ szklanki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych



Do podania:

3 małe garści kiełków lub młodych ziół

oliwa z pierwszego tłoczenia jak najlepszej jakości

6 łyżeczek polewy balsamicznej



Przygotowanie:

Polędwica powinna mieć około 6-8 centymetrów średnicy. Jeśli to koniecznie przekroić ją wzdłuż na pół. Doprawić solą i pieprzem. Na ciężkiej patelni rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć mięso na dużym ogniu z każdej strony po 20 sekund. Zdjąć z patelni, posmarować białkiem i obtoczyć dokładnie w orzeszkach. Zawinąć ciasno w papier do pieczenia i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Polędwicę można zamrozić całkowicie i połowicznie rozmrozić przed podaniem. Następnie rozwinąć z papieru i pokroić na jak najcieńsze plasterki w poprzek włókien. Ułożyć je na talerzach w kółka tak, aby plasterki na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć kiełki lub zioła. Brzeg talerza skropić oliwą i polewą balsamiczną.





@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.