Ewa Chodakowska

Tataki z gęsi z puree z pieczonej pietruszki i marynowanego imbiru


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z gęsiny

Tataki z gęsi z puree z pieczonej pietruszki i marynowanego imbiru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 g piersi gęsi

30 ml sosu sojowego

10 ml oliwy

15 g korzenia imbiru

pół limonki

25 g trawy cytrynowej

75 g pietruszki

50 g ziemniaków

250 ml mleka

25 g marynowanego imbiru

50 g ogórka

20 g pestek melona

3 gałązki kolendry

pół papryczki chilli

1 g pieprzu

Przygotowanie:

Piersi gęsi zamarynuj w sosie sojowym, oliwie, startym imbirze, startej skórce z limonki, posiekanej drobno trawie cytrynowej i pieprzu. Odstaw do lodówki na min. parę godzin.
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wrzuć na blaszce umytą wcześniej i posmarowaną oliwą pietruszkę i piecz ok 25 minut. Ziemniaki gotuj do miękkości, w mleku z dodatkiem soli, w razie potrzeby dodając wodę. Płyn z gotowania zachowaj. Zblenduj odcedzone ziemniaki, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i posiekany marynowany imbir, dolewając powoli mleko z gotowania, tak by zachować konsystencję puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi smaż po ok. 2 min z każdej strony (łącznie z bokami) na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i odstaw na deskę, aby odpoczęły.
Za pomocą obieraczki zrób plastry z ogórka, a następnie pokrój je w „zapałki”. Gęś pokrój w bardzo cienkie plastry pod lekkim kątem i wrzuć na rozgrzaną patelnię podlewając je pozostałą marynatą i smaż ok. 10 sekund, mieszając. Pamiętaj, że w środku muszą pozostać różowe. Na talerzu połóż puree, które w razie potrzeby możesz podgrzać na patelni z kroplą mleka, na nim ułóż mięso, dużo równomiernie pociętego ogórka, posiekaną kolendrę i sprażone pestki melona.
Tataki możesz przyrządzić właściwie z każdego mięsa, a ich smak będzie tym lepszy, im dłużej będziesz je marynować. Mogą to być nawet 2 lub 3 dni! Pestki melona możesz zamienić na jakiekolwiek inne, które akurat masz pod ręką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.