Anna Olson

Tarty z pomidorami i bazylią


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tarty z pomidorami i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki pomidorków truskawkowych

przekrojonych na połówki

3 łyżki drobno posiekanej cebuli

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

3 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

sól i pieprz

1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego

1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami zimnej wody

do posmarowania

60 g świeżego koziego twarogu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj połówki pomidorków z cebulą, czosnkiem, oliwą oraz octem balsamicznym i wstaw na 30 min. do lodówki. Odcedź pomidorową mieszaninę, zlewając zgromadzony sok na patelnię. Zredukuj go, aż powstanie gęsta słodka glazura (ok. 2 łyżek płynu) i wymieszaj ją znów z pomidorami. Dodaj bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozłóż ciasto francuskie i przekrój je na 4 kwadraty. Ułóż kawałki ciasta na przygotowanej blasze, nałóż na nie porcje pomidorów, posmaruj krawędzie ciasta jajkiem z wodą, zagnij ku górze i sklej. Zapiekaj przez 30 min., aż ciasto zrobi się złociste. Pokrusz na wierzch kozi ser i wstaw jeszcze na 5 min. do piekarnika. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.