Tarty z gruszkami i masłem orzechowym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tarty z gruszkami i masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

porcja gotowego kruchego, słodkiego ciasta

3 średnie gruszki

1 szklanka domowego masła z orzechów laskowych

¼ szklanki cukru pudru

3 łyżki dżemu morelowego



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Z ciasta wykroić 6 krążków, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić na cienkie plasterki nie rozkrawając owocu do końca tak, aby po przyciśnięciu rozłożyły się w wachlarz. Masło z orzechów wymieszać z cukrem pudrem. Na każdy z krążków ciasta nałożyć łyżkę masy rozprowadzając ją równo, zostawiając wąską krawędź ciasta dookoła. Połówki gruszek ułożyć na maśle. Docisnąć, aby lekko się rozłożyły. Piec 15-20 minut.

Dżem podgrzać w rondelku rozcieńczając łyżką wody. Przecedzić. Tarty po upieczeniu smarować powstałym sosem.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.