Tarty z gruszkami i masłem orzechowym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tarty z gruszkami i masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

porcja gotowego kruchego, słodkiego ciasta

3 średnie gruszki

1 szklanka domowego masła z orzechów laskowych

¼ szklanki cukru pudru

3 łyżki dżemu morelowego



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Z ciasta wykroić 6 krążków, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić na cienkie plasterki nie rozkrawając owocu do końca tak, aby po przyciśnięciu rozłożyły się w wachlarz. Masło z orzechów wymieszać z cukrem pudrem. Na każdy z krążków ciasta nałożyć łyżkę masy rozprowadzając ją równo, zostawiając wąską krawędź ciasta dookoła. Połówki gruszek ułożyć na maśle. Docisnąć, aby lekko się rozłożyły. Piec 15-20 minut.

Dżem podgrzać w rondelku rozcieńczając łyżką wody. Przecedzić. Tarty po upieczeniu smarować powstałym sosem.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.