Tarty daktylowo-migdałowe

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarty daktylowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół filiżanki mielonych migdałów

2 łyżki oleju z makadamii

1 filiżanki mąki z ciecierzycy

1 filiżanka mąki ryżowej

1 jajko

pół łyżeczki cynamonu

pół filiżanki soku gruszkowego

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

 

Nadzienie:

1 filiżanka namoczonych przez godzinę, odsączonych daktyli

1 filiżanka mielonych migdałów

1 łyżka skórki z cytryny

1 laska wanilii

skórka z cytryny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przesiać sypkie składniki. Wlać do nich jajko rozmącone z olejem. Zagniatać powoli wlewając sok gruszkowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i schłodzić przez 30 minut. Rozwałkować między dwiema warstwami papieru na 3-centymetrowy placek. Wyciąć kółka i wykleić nimi foremki. Piec 10 minut w temperaturze 150°C.
Składniki nadzienia zmiksować. Wypełnić nim upieczone wcześniej tarty. Posypać skórką z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.