Jennifer  Paterson

Tartinki z pomidorami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartinki z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g zwykłej mąki

sól

30 g masła

30 g smalcu

1 łyżka świeżo startego parmezanu

zimna woda

 

 

Przygotowanie:


Przesianą mąkę z solą ucieraj z masłem i smalcem aż ciasto przybierze konsystencję okruszyn, dodaj parmezan i wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Wstaw do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkuj i wyłóż nim blachę do tarty (albo kilka małych foremek). Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Przykryj formę z ciastem folią aluminiową albo papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą, żeby obciążyć spód. Piecz ciasto bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 min. Zdejmij folię oraz fasolę i piecz jeszcze przez 5 min.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.