Gary  Rhodes

Tarteletki z figami do sarniny


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarteletki z figami do sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g gotowego ciasta francuskiego

6 fig

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

mąka do oprószenia

1 rozkłócone jajo

nieco masła

1 łyżeczka cukru demerara

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto francuskie na placek o grubości około trzech milimetrów. Pokrój w prostokąty, nakłuj widelcem, włóż do lodówki. Weź figi, odetnij ogonki, przetnij na pół. Rozciętą powierzchnię oprósz mąką. Wlej na patelnię olej arachidowy. Gdy silnie się rozgrzeje, usmaż figi tylko po rozciętej stronie. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdym placku połóż trzy kawałki fig. Na owoce nałóż troszkę masła, każdy placek posyp łyżeczką cukru demerara i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Tak przygotowane tarteletki można wstawić do lodówki i upiec tuż przed podaniem. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawaj do pieczonych mięs.

powrót

Podobne przepisy

Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z jeżynami
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.