Anna Olson

Tarte flambÉ


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarte flambÉ
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

½ szklanki mąki tortowej

1½ szklanki mąki pszennej



1 szklanka gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę

1 szklanka kwaśnej śmietany 12%

1 szklanka cebuli pokrojonej na plasterki

sól i mielony czarny pieprz do smaku





Przygotowanie:

Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Wsyp sól oraz mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez 2 min, aż ciasto będzie elastyczne. Włóż je do miski i odstaw na 20 min w ciepłe nie przewiewne miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt, przekrój na krzyż na 4 części i ułóż na blasze. Po powierzchni ciasta rozsmaruj śmietanę. Rozłóż na boczek i cebulę, posyp solą i pieprzem i piecz przez 10 min, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Pokrój tarty na mniejsze porcje przed podaniem.



© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

#kokoshai

08.02.2011 15:09


Opole

CYTUJ

A gdzie śmietana?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.