Jennifer  Paterson

Tartaletki z owocami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tartaletki z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 8 sztuk



Ciasto

125 g mąki

25 g cukru pudru

75 g niesolonego masła

1 żółtko

ew. 1 łyżka wody



Krem

120 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej

1 łyżka śmietany 36%

6 kropli ekstraktu wanilii

15 g cukru

60 g gorzkiej czekolady

świeże owoce (truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki)

galaretka z czerwonej porzeczki





Przygotowanie ciasta

Posiekać mąkę, cukier i masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto, ew. podlewając wodą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nim foremki do tartaletek. Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub innymi ciężarkami. Wstawić do piekarnika na 10 minut, potem usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć foremki z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę stopić na parze, przy pomocy pędzla posmarować nią wnętrze foremek z ciasta, odstawić w chłodne miejsce, by czekolada stężała.



Przygotowanie krem

Wymieszać serek mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt wanilii na gładką masę. Nałożyć krem do foremek z ciasta i udekorować owocami. Galaretkę podgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzch tartaletek. Odstawić na chwilę, by galaretka stężała.





© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.