Marieta  Marecka

Tartaletki z owocami i bezą kokosową


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tartaletki z owocami i bezą kokosową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

150 g pokruszonych herbatników

50 g masła

 

Farsz:

8 śliwek (ok. 400-450 g)

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

łyżka masła

 

Beza kokosowa:

2 białka

¼ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i dolewamy je do pokruszonych herbatników, mieszamy, aż całość zacznie się lekko łączyć.
Spody to tartaletek dokładnie wykładamy masą ciasteczkową, dociskając wszystko najlepiej przez folię spożywczą. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni lub w rondlu, dodajemy śliwki i podsmażamy. Dodajemy cukier i cynamon, kilka razy podrzucamy całość lub delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Śliwki studzimy.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jak masa będzie lśniąca, gęsta i zwarta przestajemy miksować. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Na schłodzone spody z ciastek układamy śliwki, nakładamy czapę z bezy kokosowej i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.04.2017 10:30

CYTUJ

bardzo często spód takich tartaletek robię z ciasta z kruchego z krupczatki szymanowskiej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.