Anna Olson

Tartaletki z nadzieniem z melasy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tartaletki z nadzieniem z melasy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 1/3 szklanki mąki

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

150 g schłodzonego niesolonego masła

4 – 5 łyżek lodowatej wody

1 białko jaja



Nadzienie

½ szklanki mąki

¼ szklanki jasnego brązowego cukru

50 g schłodzonego niesolonego masła

½ szklanki gorącej wody

¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 szklanki syropu kukurydzianego

3 łyżki jasnej melasy

szczypta soli

szczypta mielonego cynamonu



Przygotowanie ciasto

Wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę i wszystko razem posiekać, aż powstaną grudki. Wlać 3 łyżki zimnej wody i mieszać, stopniowo dolewając resztę wody, aż składniki się połączą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i chłodzić przez przynajmniej 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wylepić ciastem 6 foremek o średnicy 10 cm lub jedną dużą formę na tartę o średnicy 23 cm. Odkroić nadmiar ciasta na brzegach i nakłuć dno widelcem. Wyłożyć foremki folią aluminiową z obciążnikami (ryż, fasola, ciężarki) i schłodzić przez 10 – 15 minut. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 15 minut, usunąć folię z obciążnikami i piec jeszcze 10 minut, aż ciasto stanie się suche w środku, a na brzegach lekko rumiane. Wyjąć foremki z piekarnika i od razu przy pomocy pędzla posmarować ciasto rozkłóconym białkiem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.



Przygotowac nadzienie

Przygotować nadzienie w czasie gdy piecze się ciasto na spód. Wymieszać w misce mąkę i cukier, dodać masło pokrojone w kostkę i wszystko razem posiekać, aż powstaną grudki. W drugiej misce zmieszać syrop, wodę i kawę, dodać melasę, sodę, sól i cynamon i wszystko razem wymieszać trzepaczką. Rozdzielić kruszonkę pomiędzy foremkami i polać płynną mieszaniną. Wstawić do piekarnika i piec 35 do 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia na przynajmniej 40 minut. Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej, z gałką lodów piernikowych na wierzchu.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.