Anna Olson

Tartaletki z figami i miodem


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tartaletki z figami i miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

240 g masła o temperaturze pokojowej

1/3 szklanki cukru

4 żółtka

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli



Krem budyniowy

1 szklanka mleka migdałowego

½ szklanki śmietany 36%

1 laska wanilii

7 łyżek cukru

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1,5 łyżki miodu

1 jajko

1 żółtko



6 świeżych fig

1,5 szklanki świeżych malin

cukier puder do posypania



Przygotowanie ciasta

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i ekstrakt migdałowy i wymieszać. Wsypać mąkę i sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Jeśli przygotujemy ciasto dużo wcześniej, należy je wyjąć z lodówki 1 godzinę przed wałkowaniem.

Na oprószonym mąką blacie ugniatać ciasto przez 1 minutę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, pokroić na 6 porcji i wyłożyć 6 foremek o średnicy 10 cm (z karbowanym brzegiem i luźnym dnem). Odciąć nadmiar ciasta na brzegach, ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyjąć foremki z lodówki, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.



Krem budyniowy

Mleko migdałowe, śmietanę i ziarenka z laski wanilii umieścić w rondlu, postawić na średnim ogniu i doprowadzić niemal do wrzenia. Włożyć do miski jajko i żółtko, dodać cukier, miód i skrobię i wymieszać trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przykryć powierzchnię kremu folią, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Figi umyć i pokroić każdą na 6 cząstek. Wyjąć krem z lodówki, zamieszać łyżką i nałożyć porcje do foremek z ciasta. Rozprowadzić równą warstwą. Udekorować cząstkami fig i malinami, lekko wciskając owoce w krem.

Tak przygotowane tartaletki można przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.