Anna Olson

Tartaletki orzechowo-pomarańczowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartaletki orzechowo-pomarańczowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 4 sztuki



Ciasto

1 ½ szklanki mąki

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki soli

120 g niesolonego masła

3-4 łyżki zimnej wody



Nadzienie

1 i 1/3 szklanki prażonych orzechów makadamii

¼ szklanki brązowego cukru

2 łyżki złocistego syropu kukurydzianego

30 g niesolonego masła

1 jajko

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy



Przygotować ciasto

Masło pokroić na kawałki i schłodzić. Zmieszać mąkę, cukier i sól. Siekać masło z sypkimi składnikami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Wmieszać wodę i wyrabiać, dopóki ciasto nie zlepi się w kulę. Uformować w krążek, owinąć folią i chłodzić przez godzinę.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Podzielić ciasto na 4 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdy kawałek na grubość 0,5 cm. Wylepić ciastem 4 foremki do tartaletek o średnicy 10 cm i wyrównać brzegi. Chłodzić przez 10 minut. Postawić foremki na blasze. W środku foremek, na cieście, umieścić kawałki folii aluminiowej obciążone kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 minut, następnie wyjąć folię z obciążnikami i piec jeszcze 10 minut, aż brzegi ciasta lekko się zezłocą.



Przygotować nadzienie

Wsypać po 1/3 szklanki orzechów do każdej foremki z podpieczonym ciastem. Stopić masło. Umieścić w misce brązowy cukier, syrop kukurydziany, masło, jajko i skórkę pomarańczową i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wylać mieszaninę na orzechy. Obtoczyć orzechy w nadzieniu. Piec 18 - 20 minut, dopóki nadzienie się nie zetnie, a orzechy się nie zezłocą. Podawać z lodami z białej czekolady.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.