Tomasz Deker

Tartaletki kawowo-czekoladowe


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2778

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g herbatników czekoladowych

100 g masła

 

Krem kawowo - czekoladowy:

200 g ciemnej czekolady

125 g kawy espresso

250 g ubitej kremówki

30 g masła

3 żółtka

Przygotowanie:

Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Uformuj masę i wyłóż nią dno i brzegi tartaletek (foremek) , delikatnie ugniatając. Tartaletki piecz w temp. 150 stopni przez 10 minut.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij w mikserze. Żółtka podbij rózgą.
Czekoladę połącz z masłem i gorącą kawą. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie do masy dodaj podbite żółtka i wymieszaj. Na końcu połącz masę kawowo- czekoladową z ubitą śmietanką.
Do kawowo-czekoladowej masy dodaj odrobinę ubitej śmietanki i wymieszaj. Dzięki temu będziesz miał pewność, że przy łączeniu masy kawowo- czekoladowej ze śmietaną ta się nie zważy. Następnie wlej masę kawowo- czekoladową do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
Tartaletki napełnij kremem i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż krem stężeje. Gotowe tartaletki możesz udekorować końcówką kremu czekoladowego i kawą.







powrót

Podobne przepisy

Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.