Bill Granger

Tartaletki jabłkowo-wiśniowe


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartaletki jabłkowo-wiśniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

2/3 filiżanki cukru pudru

250 g masła

szczypta soli

kilka łyżek zimnej wody

wiśnie (mrożone lub świeże

wydrylowane)

kilka jabłek (dość twarde

jak do szarlotki

np. Szara lub Złota Reneta)

2 łyżki skrobi kukurydzianej

3 łyżki cukru

jajko

odrobina grubego cukru kryształu do posypania

 

 

Przygotowanie:


Do blendera wrzucić schłodzone masło, pokrojone na małe kawałki, cukier puder, mąkę i szczyptę soli. Zmiksować, tak, aby pozostały grudki masła. Dodać kilka łyżek bardzo zimnej wody i zmiksować. Wyłożyć ciasto na pergamin, uformować kulę, a potem ją spłaszczyć, starając się jak najmniej dotykać ciasta. Położyć na wierzchu kawałek pergaminu i między warstwami pergaminu rozwałkować ciasto na grubość kilku centymetrów. Odłożyć ciasto do lodówki na około pół godziny. Do miski włożyć wiśnie i obrane jabłka, pokrojone na małe kawałki. Dodać cukier i skrobię, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i między warstwami pergaminu rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Zdjąć wierzchnią warstwę pergaminu i szklanką wycinać krążki z ciasta. Zdjąć krążki i wykładać nimi foremki (najlepiej w foremce do muffinów). Szklanką o mniejszej średnicy powycinać „wieczka”. Do wyłożonych ciastem foremek włożyć owoce, na wierzchu umieścić „wieczka” i docisnąć brzegi, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kryształkami cukru. Formę ustawić na dodatkowej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 30 - 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.