Anna Olson

Tartaletki bananowo-krówkowe


Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Tartaletki bananowo-krówkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2/3 szklanki masła (150g)

2/3 szklanki cukru (150g)

1 jajo i 1 żółtko

skórka starta z cytryny

1 łyżka brandy

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

szczypta zmielonych goździków

1 szklanka lekko przypieczonych, zmielonych migdałów

1¼ szklanki mąki (140g)



Krem krówkowy

puszka słodzonego mleka skondensowanego

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki śmietanki kremówki

łyżka brandy lub rumu.

nieco ekstraktu wanilii



Reszta składników

banany

bita śmietana

roztopiona czekolada



Ciasto

Utrzeć masło z cukrem. Wbić jajo i dolać żółtko, wymieszać. Dosypać skórkę startą z cytryny, zmielony cynamon i zmielone goździki. Dolać brandy, wymieszać. Dosypać migdały i mąkę, wyrobić. Schładzać przez godzinę w lodówce. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Placek powinien być nieco grubszy, niż zwykle używany jako spód do tart. Wyłożyć ciastem foremki do tarteletek. Włożyć do lodówki, żeby ciasto ponownie się schłodziło. Nakłuć widelcem, aby spód był płaski. Wstawić na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Wystudzić.



Krem krówkowy

Do rondla wlać puszkę słodzonego mleka skondensowanego, wsypać cukier, wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować, cały czas mieszając. Po 10 minutach masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę kremówkę, brandy lub rum, ekstrakt wanilii. Dokładnie wymieszać.

Pokroić banany w plasterki, ułożyć na spodzie z ciasta. Łyżką nałożyć krem na banany, aby wypełnił przestrzeń między plasterkami. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby krem się ściął. Nałożyć bitą śmietanę i przy pomocy rożka z pergaminu ozdobić wzorkami z roztopionej czekolady.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.