Tarta ze świeżymi borówkami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta ze świeżymi borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kremowa baza:

225 g miękkiego sera koziego dobrej jakości

ćwierć miarki cukru

ćwierć miarki creme fraîche lub kwaśnej śmietany

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:

4 miarki świeżych borówek

ćwierć miarki cukru

2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody

wody

 

Przygotowanie:

Ciasto: Rozetrzeć masło z cukrem. Wbić żółtka. Szybko dodać mąkę. Owinąć ciasto folią i schłodzić przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm. Ponownie schłodzić. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć ciasto folią i nasypać fasoli po brzegi. Piec 20 minut. Wyjąć fasole i folię, włożyć ciasto do piekarnika i dopiec, aż się zrumieni. Wyjąć i posmarować wnętrze rozbełtanym białkiem. Rozetrzeć ser z cukrem, wmieszać cr?me fraîche i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować masę w ostudzonym cieście. Wrzucić miarkę borówek do naczynia z ćwiartką miarki wody, cukrem i skrobią kukurydzianą. Zagotować i zostawić na wolnym ogniu do uzyskania soczystej, gęstej galaretki, którą zalewamy resztę borówek. Wykładamy je na bazę kremową i odstawiamy do zastygnięcia.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

21.04.2017 10:03

CYTUJ

nie mogę doczekać się już jak będzie można robić takie tarty ze swieżych owoców, truskawek, borówki itp. mniam, mnia. Już mam zapas w domu mąki krupczatki szymanowskiej z Polskich Młynów do ciasta kruchego. Teraz tylko czekać na owoce :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.