Bill Granger

Tarta z wiśniami


Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie

¾ filiżanki mielonych migdałów

75g masła

1/3 filiżanki cukru pudru

ekstrakt waniliowy

2 jajka

1 żółtko

wydrylowane i przepołowione wiśnie

 

 

Przygotowanie:


Płaty ciasta ułożyć na płaskiej blasze, aby się rozmroziło. W tym czasie przygotować nadzienie. Do miski wsypać migdały i włożyć miękkie masło oraz cukier i esencję waniliową. Wymieszać, dodać dwa żółtka i mieszać do momentu, aż masa stanie się puszysta. Ostrym nożem odciąć paski szerokości kilku milimetrów od krawędzi ciasta. Następnie w odległości 2-3 cm od krawędzi wykonać nacięcia (uważając by nie przeciąć ciasta), dzięki czemu brzegi ciasta podczas pieczenia podniosą się i nie pozwolą nadzieniu spłynąć. Środek ponakłuwać widelcem. Posmarować ciasto żółtkiem za pomocą pędzelka. Na środku ułożyć nadzienie, tak by nie wykraczało poza linię nacięć. Nie rozsmarowywać go zbyt dokładnie; podczas pieczenia samo rozpłynie się po cieście. Na nadzieniu układać wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piec 25 minut. Po 15 minutach sprawdzić, czy ciasto nie przypieka się zbyt szybko. W takim wypadku obniżyć temperaturę do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.