Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem

Tarta z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 250 g mąki razowej pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1 duże opakowanie śmietany 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki oregano suszonego
  • pęczek koperku
  • masło do posmarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagnieć w misce lub na stolnicy. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulę wraz z oregano.
Na osobnej patelni podpraż plasterki cukinii bez tłuszczu.
Ubij w misce śmietanę z jajkami oraz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i oregano.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Nakłuj ciasto widelcem. Następnie wyłóż cebulę oraz cukinię, którą możesz pokroić w cienkie paski, i kawałki łososia. Całość zalej masą jajeczną.
Zapiekaj około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA