Anna Olson

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan


Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

1 kostka miękkiego masła

170g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki uniwersalnej



Nadzienie:

2/3 kostki stopionego masła

1 szklanka brązowego cukru

4 jajka

¾ szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

3 szklanki połówek orzechów pekan



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać masło z kremowym twarogiem w malakserze lub mikserem zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe. Dosypać mąkę i mieszać, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię, uformować dysk i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Lekko posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość 0,8cm. Ułożyć ciasto w lekko natłuszczonej formie do tart i przyciąć ciasto wystające ponad krawędź formy. Docisnąć brzegi ciasta do ścianek formy. Schłodzić przez 20 minut. Zmieszać trzepaczką lub mikserem wszystkie składniki oprócz orzechów, aż powstanie gładka masa. Wylać nadzienie na schłodzony, nie upieczony spód tarty i ułożyć na wierzchu połówki orzechów w koncentrycznych kręgach. Piec ciasto przez 25-30 minut, aż wystające brzegi tarty zbrązowieją. Ostudzić tartę przed pokrojeniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.