Tomasz Jakubiak

Tarta z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi zapiekana z bezą


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 25527

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki tortowej

125 g schłodzonego masła

100 g cukru

szczypta soli

1 jajko zielononóżki + 1 żółtko

Masa:

400 g serka homogenizowanego

laska wanili

6 szt. jaj

jeżyny, poziomki, maliny, borówki

Beza:

3 szt. schłodzonych białek

5 łyżek cukru pudru

szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito i dodaj schłodzone masło. Zagniataj jak najszybciej by nie ogrzać ciasta. Dodaj jajka, cukier i sól. Zagnieć ciasto i wstaw zawinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Dobrze żeby ranty były wyższe. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Posmaruj białkiem, oprósz mąką. Serki zmieszaj z jajkami i wylej masę na ciasto. Wstaw do pieca i piecz około 20 min, aż masa się zarumieni. Jednak przed wyjęciem sprawdź patykiem czy gotowe. Białka ubij na sztywno i dodaj cukier puder. Na gotową tartę wysyp owoce, a na nie łyżką wyłóż bezę. Piecz aż beza będzie zrumieniona. Ostudź i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.