Tarta z rabarbarem i truskawkami według przepisu Annie

Tarta z rabarbarem  i truskawkami według przepisu Annie
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 81)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Ciasto kruche:

  • 220 gr mąki
  • 100 gr cukru
  • 50 gr zmielonych migdałów
  • 120 gr masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli

  • Przybranie:

  • 700 gr rabarbaru
  • 170 gr cukru
  • 350 gr truskawek
  • kilka listków mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 210° C.
2. Przygotować ciasto kruche: do miski od robota kuchennego wsypać mąkę, cukier, masło w temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę, jajo, zmielone migdały oraz szczyptę soli. Zmiksować wszystkie składniki. Odstawić ciasto do lodówki i przygotować rabarbar.
3. Obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać trochę wody oraz 150 gr cukru. Gotować przez około kwadrans.
4. Rozwałkować ciasto i umieścić w dużej formie do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i przysypać wysuszonymi pestkami lub suszoną fasolą. Wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Usunąć papier oraz pestki (lub fasolę) i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, lecz w temperaturze obniżonej do 180°.
5. Umyć truskawki, usunąć szypułki. Włożyć 150 gr do małego garnka, dodać 20 gr cukru i rozgotować. Przecedzić zawartość garnka przez sitko. Rozgnieść owoce, żeby zebrać cały sok.
6. Odcedzić sok z rabarbaru. Dodać do soku z truskawek. Wlać mieszankę do garnka i gotować, dopóki nie zgęstnieje.
7. Rozłożyć przecier z rabarbaru na cieście. Pokroić resztę truskawek na pół i rozłożyć je na warstwie rabarbaru. Przybrać małymi listkami mięty i podawać w temperaturze pokojowej.

Rady Julie :
Po pierwszym odsączeniu rabarbaru, Annie umieszcza go na durszlaku, żeby jak najmniej zmoczył ciasto.
Annie przysypuje tartę truskawkami: potrzeba 500 gr truskawek.
Jeśli wolicie cieńsze ciasto, użyjcie tylko ¾ otrzymanej kuli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA