Gary  Rhodes

Tarta z pstrąga i porów


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tarta z pstrąga i porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki ciasta:

gotowe kruche, słone ciasto

50g prażonych, posiekanych migdałów

skórka starta z 1 cytryny



Składniki farszu:

100-175 g młodych porów

masło do smażenia

4 filety z pstrąga

300 ml crème frâiche

3 żółtka

2 łyżeczki musztardy dijon

sok z cytryny

sól i pieprz

posiekana, karbowana natka pietruszki

posiekany estragon



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do gotowego ciasta dołóż prażone, posiekane migdały i skórkę startą z cytryny. Wyłóż nimi formę do tarty. Nakłuj widelcem. Piecz przez 25 minut w 200°C.

Pory posiekaj i usmaż w rondlu na maśle, aż zmiękną. Wędzonego pstrąga podziel na cząstki.

Do crème frâiche w misce wlej trzy żółtka i utrzyj razem. Dodaj musztardę. Wyciśnij nieco soku z cytryny. Dodaj sporo pieprzu i nieco soli. Wymieszaj. Dodaj posiekane zioła. Wymieszaj.

Rozłóż połowę porów na spodzie tarty. Rozsyp kawałki wędzonej ryby, dodaj resztę porów i ryby.

Łyżką nałóż masę z żółtek na rybę i pory. Tartę piecz w temperaturze 180°C przez 30 do 40-tu minut, zależy od piekarnika. Podawaj z sałatą i migdałami z maślanym dressingiem.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 2”



powrót

Podobne przepisy

Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.